Homeomed

Podaci firme

Beograd, 11000
Srbija
Tel.: 011/ 31 81 403

service description:

Homeopatija u Srbiji

U našoj zemlji, sticajem okolnosti, homeopatija je dugo vremena bila zapostavljena, ali danas stiče sve veći broj pristalica.
Homeopatija, kao način lečenja, prvi put je 1962 godine navedena u poznatom udžbeniku ”Lečenje biljem” profesora Jovana Tucakova.
Nakon toga, godine 1995. pojavio se ″Prvi homeopatski priručnik″ i ″Homeopatski pristup ličnosti deteta″ autora prof. dr M. Popovića. Od tada je napisano i prevedeno nekoliko knjiga i udžbenika homeopatije namenjenih homeopatama i pacijentima, kao i svima onima koji su zainteresovani za ovaj vid lečenja. Godine 1997. osnovano je Udruženje za klasičnu homeopatiju ″Hahnemann″ sa sedištem u Novom Sadu, a Britanski institut za homeopatiju je sproveo dvogodišnju školu i u našoj zemlji. U okviru Srpskog lekarskog društva 2002.god. osnovana je Sekcija za homeopatiju koja radi na edukaciji lekara i širenju homeopatije na našim prostorima i zalaže se da homeopatsko lečenje dobije zasluženo mesto u okviru medicinskih terapijskih disciplina.
Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Zakonom o lekovima i medicinskim produktima iz 2005. godine homeopatija je legalizovana, nakon čega je od strane Državne agencije za lekove i medicinske proizvode Srbije registrovano 6 kombinovanih homeopatskih lekova nemačke firme DHU. Homeopatski lekovi su uključeni u zvanični Registar lekova i Nacionalnu Famakopeju.
Januara meseca 2007. godine homeopatsko lečenje je u našoj zemlji zakonski priznato /uredba Ministarstva zdravlja Srbije/, a podzakonskim aktima je definisano ko, na koji način i u kojim okvirima može da se bavi homeopatijom.
Državna škola za klasičnu homeopatiju Nemačke, na Medicinskom fakultetu u Beogradu sprovela je trogodišnje školovanje, a jednogodišnja homeopatska škola za lekare, stomatologe i farmaceute obavlja se u okviru kontinuirane postdiplomske edukacije. Takođe, u Beogradu je aktivna i homeopatska škola «Simillimum» koja edukuje i nelekare.
Farmaceutski fakultet u Beogradu uveo je predmet "Tehnologija izrade homeopatskih lekova" u okviru Kontiunuirane postdiplomske edukacije farmaceuta.