Bulevar vojvode Putnika br. 5
Beograd, 11000
Srbija
Interesujte se Mapa

service description:

Današnji izgled BIP-a

čime je obelezeno dostignuce koje je u to vreme BIP uvrstilo u sam vrh evropskih proizvodača piva. Modernizujući svoje kapacitete BIP je 1972. godine izgradio novu varionicu za varenje piva ZIEMANN koja je u to vreme bila poslednje dostignuće tehnike. Kapacitet ove varionice bio je 1,5 miliona HL, sto je opet samo potvrdilo BIP kao lidera proizvodnje piva na Balkanu.

Strategija razvoja BIP-a bazirala se na korišćenju raspoloživih resursa i razvoja proizvodno uslužnog programa. Stremeći najvisem kvalitetu svojih proizvoda i usluga BIP je, ucčstvujući na mnogobrojnim domaćim i inostranim selekcijama, smotrama i ocenjivanjima, osvojio 160 zlatnih medalja, 7 kristalnih kupova, 3 Oskara za kvalitet, i 3 Trofeja za visok internacionalni kvalitet. Prva zlatna medalja za kvalitet osvojena je daleke 1889. godine na Svetskoj izlozbi u Parizu.

BIP je zadržao lidersku poziciju na tržištu Srbije sve do 1997. godine, kada je iz nepoznatih razloga došlo do zapaljivanja električne instalacije u varionici ZIEMANN, što je prouzrokovalo prelaz na rad druge stare varionice STEINEKER koja je imala duplo manji kapacitet proizvodne piva. Iako je BIP imao razradjenu prodajnu mrežu u svih šest proizvodnih pogona i velikom broju prodajnih centara, ovaj nedostatak izazvan havarijom, iskoristile su do tada neke mnogo slabije pivare koje su preuzele veliki deo BIP-ovih kupaca.

Krajem 1998. u skladu sa odredbama novog Zakona o preduzeću i Zakona o klasifikaciji delatnosti BIP posluje kao Akcionarsko društvo ’’Beogradska industrija piva, slada i bezalkoholnih pića’’. BIP je zatim izvršio svojinsku transformaciju (prvi i drugi krug) i vlasnici nad njegovim kapitalom su postali preko četiri hiljade akcionara fizičkih lica, Akcijski fond i Fond PIO i druga pravna lica. Sredinom 2003. godine vlasništvo nad kapitalom od oko 29% stiče Republika Srbija po osnovu konverzije potraživanja.

Sredinom 2007. godine nakon sprovedenog tenderskog postupka većinsko vlasništvo nad kapitalom od 51% stiče konzorcijum pravnih lica: Alita ab iz Litvanije i United Nordic Baverages ab iz Švedske.

Zbog veoma teskog stanja u kome se tada nalazio BIP ugašeni su pogoni u Sremskoj Mitrovici, Leskovcu i Čačku, dok je i fabrika sokova Dunavgrad prebačena u pogon Mostar, gde je sada objedinjena proizvodnja piva i sokova. U pogonu Dunavgrad ostala je da radi BIP-ova sirćetana, čiji je proizvod BIP - SIRCE, jedno od najtraženijih na domaćem trzistu.

Februara 2010. godine Agenija za privatizaciju Republike Srbije raskinula je ugovor sa Kupcem zbog neizvršavanja kupoprodajnih obaveza, a većinsko vlasništvo nad kapitalom preneto je na Akcijski fond, a zatim na Agenciju za privatizaciju.

Od 08.06.2010. Odlukom o restrukturiranju Agencija za privatizaciju Republike Srbije promenila je poslovno ime BIP-a u ime Akcionarsko društvo ’’Beogradska industrija piva, slada i bezalkoholnih pića’’ u restrukturiranju pod kojim i sada posluje.

Beogradska industrija piva sada zaposljava oko 500 radnika i uspesno se bori za primat na domacem trzistu , sa veoma jakom konkurencijom velikih svetskih i domaćih proizvodača piva i sokova. U fokusu poslovne filozofije BIP-a primarno mesto zauzima kvalitet proizvoda, a u prilog tome govore i dosadašnja brojna nacionalna i međunarodna priznajnja za kvalitet najvišeg ranga.

Facebook