SPLAVARENJE LIMOM

Podaci firme
Rada Drobnjaka 19
Prijepolje, 31300
Srbija
Tel.: 033/781-443

service description:

Lim je međunarodna reka koja u dužini od 220 km protiče kroz Crnu Goru, Albaniju, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu i uliva se u Drinu. Izvire na Crnoj planini u Crnoj Gori, svega nekoliko kilometara od izvora Tare, protiče kroz Plavsko jezero i uliva se u Drinu između Goražda i Višegrada. Na njoj su podignute dve hidroelektrane Potpeć (54 MW) i Bistrica (104 MW) između kojih se nalazi veštačko akumulaciono jezero zvano Potpećko. Sama reka formira kompozitnu dolinu u kojoj se naizmenično smenjuju klisure i kotline, a oblast oko nje se naziva Polimlje.
Ono je poznato po svojim kulturno-istorijskim spomenicima koji datiraju iz vremena Stefana Nemanje, njegove braće i njihovih potomaka. Najpoznatiji među njima su manastiri Mileševa, Đurđevi Stupovi, Davidovica, Kumanica i Sveti Nikola, a nad kanjonom reke se uzdiže i jedan Jerinin Grad. Nedaleko od ovog antickog utvrdjenja nalazi se i Savina pecina u kojoj se nalazi izvor. Danas je reka poznata kao jedna od najatraktivnijih reka za splavarenje, ali i po velikom stepenu zagađenosti o čemu svedoči i ironična šala da je svoj naziv Lim, dobila zato što je puna olova.
Splavarenje po divljim vodama ili raftig, nastao je od nekadašnje potrebe za transport šumske građe iz visokih planinskih predela do pilana, a za taj jeftin I efikasan transport koristili su se rečni tokovi. Ljudi koji su na taj način prevozili građu preskačući sa debla na deblo zvali su se triftari, među kojima su bili poznati triftari sa Drine, Tare, Lima, Ibra.Pošto je vremenom taj vid transporta građe prevaziđen i zamenjen drumskim, splavarenje je ostalo kao vid naše turističke ponude. Ujedno se čuva uspomena na naše pretke koji su na jedinstven način savladavali brzake, bukove i tesnace zahuktalih planinskih reka, na triftare sa Lima!
Najdužu tradiciju splavarenja kod nas sigurno ima reka Tara za čiji duboki kanjon i bistru vodu su svi čuli i rado je posećuju.
Od 2000-e godine i Lim se priključuje ponudi splavarenja i za vrlo kratko vreme je stekao veliki broj zaljubljenika. Od skoro nepoznate reke, Lim postaje poznat ljubiteljima rečnih izazova i zaljubljenicima u prirodu.

Ostali podaci:

  • Sima
    Tel.: 064/156-97-63, 

vaše slike:

etno selo
Etno turizam
Krstarenje
letnji turizam
rafting